VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKA 2022

virtual2a

Virtuální prohlídka byla spolufinancována z dotace Jihočeského kraje.

logo kraj

VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKA Domu Gobelínů

virtual

tip: pro přehrání klikněte na obrázek

VIDEO Muzeum Gobelínů

muzeum gobelinu

VIDEO Muzejní noc, ukázky řemesel a dílny pro děti, 2018

muzejni noc 2018

VIDEO ČT, Folklorika, Tajemství gobelínů, 2018

folklorika

VIDEO Výstava Vladimír Holub, 2017 úvodní slovo F. X. Doležal

vladimir holub

VIDEO ČT, Tamtam, Výstava Háčkované pohádky, 2017

hackovane pohadky

VIDEO Adventní program, ukázky řemesel a dílny pro děti, 2015

ukazky remesel

kudyznudy-RGB

KNIHA Josef Müller

cesky-rozhlas-logo2

OTEVÍRACÍ HODINY

Dům gobelínů byl otevřen
1. dubna 2012.

Otevírací doba:

denně mimo pondělí
od 2. dubna do 20. prosince 2024

10.00–12.00, 13.00–17.00 hodin

poslední prohlídka v 16:00

prohlídka trvá 1 hodinu

Vstupné:

  • plné: 90 Kč (pro dospělé)
  • snížené: 70 Kč (děti, senioři, studenti, invalidé)
  • rodinné: 180 Kč
  • zdarma: děti do 6 let v doprovodu rodičů a novináři

Těšíme se na Vaši návštěvu.

Novinky

Výstava Zašitá krása /Pocta Marii Hoppe Teinitzerové (13. duben – 8. prosinec 2019)

 


 

Skupina Ten to Twelve

Ten to Twelve je skupina, která byla ustavena v roce 2015, ale společně vystavovala již roku 2010 v Muzeu Boženy Němcové v České Skalici, kde předvedla svoje šité textilní obrazy zhotovené technikou patchworku. Jejími členkami jsou textilní výtvarnice, které sice umělecká tvorba neživí, ale přesto už nemohou být považovány za amatérky.

V roce 2012 se skupina Ten to Twelve v tomto muzeu představila autorskou kolekcí s názvem Zašitá krása - patchwork inspirovaný životem a dílem Boženy Němcové. O dva roky později zde byla vystavena kolekce textilních obrazů s názvem Mosty v nás a kolem nás, pro kterou byly vytvořeny šité obrazy s motivem mostů reálných, existujících či zaniklých, nebo mostů imaginárních.

Pro historickou budovu vodního mlýna v Ratibořicích u České Skalice vznikla kolekce bílých quiltů s názvem „Zašitá krása v bílém“, která zdobila historický vodní mandl po celou letní sezonu a použitým materiálem, tedy bílým plátnem, doplňovala expozici o provozu unikátního vodního mandlu.

Přímo pro Muzeum B. Němcové v České Skalici a na žádost jeho ředitele byly ušity textilní obrazy k výročí prusko-rakouské války roku 1866, kdy ve Východních Čechách probíhaly krvavé bitvy, a celý kraj je poset pomníky vojáků obou válčících stran. Tato kolekce byla v lednu 2018 s úspěchem vystavena i ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové.

Již dvakrát skupina vystavovala v době konání Mezinárodní krajkářské výstavy ve Vamberku kolekci quiltů, ve kterých členky využily nejrůznější krajky ruční i strojové a daly jim nové souvislosti i uplatnění. Druhá z těchto výzev byla ozvláštněna ještě barevnými digitálními tisky a ukázala i možnosti netradičních kontextů pro využití tohoto krásného materiálu.

Se svými kolekcemi se skupina Ten to Twelve opakovaně představila v Barokním areálu Skalka v Mníšku pod Brdy, dále vystavovala v Litomyšli, na zámku v Nových Hradech u Chrudimi, v Pardubicích, či se speciální, „kočičí“ kolekcí na zámku ve Lnářích, každoročně vystavuje v Chodovské tvrzi v Praze 4 a v dalších galeriích.

Ten to Twelve každoročně vystavuje také na mezinárodní výstavě Prague Patchwork Meeting, největší přehlídce patchworku ve východní Evropě.

Další činností, které se skupina věnuje, je šití společných projektů, ve světě označované jako Round Robin, u nás domácky přejmenovaného na „Pešek“, podle dětské říkanky, kde „chodí pešek okolo“…. Jedná se o společnou práci, která postupně koluje po jednotlivých účastnicích, aby se pak hotová vrátila k první člence skupiny. Takových přátelských projektů mají za sebou již celkem šest, od klasických quiltů a pletených dek, přes šité knihy s příběhy, až po vlněné osmiúhelníky a krajkové panely. Zvláštní pozornost budí trojrozměrné kulaté objekty, vytvořené technikou aplikace a inspirované mozaikami Antonia Gaudího. Všechny výrobky vzniklé z přátelského šití charakterizuje hledačství v materiálech i technikách a prozkoumávání možností tvorby s textilem.

Pro Dům gobelínů v Jindřichově Hradci byla ušita kolekce, inspirovaná životem, osobností a dílem Marie Hoppe Teinitzerové, a to u příležitosti 140. výročí jejího narození. Aby se členky skupiny seznámily s dílem této významné osobnosti, navštívily zámek v Novém Městě nad Metují, samotný Dům gobelínů zde v Jindřichově Hradci i depozitář Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, kde si mohly práce prohlédnout naživo a zblízka a nechat se inspirovat k tvorbě vlastních textilních obrazů.

Každá členka skupiny přistupovala k realizaci jiným způsobem, zvolila jiné techniky a postupy, ale cílem všech bylo oslavit dílo Marie Hoppe Teinitzerové v jeho šíři. Někoho inspirovaly přírodní barvy či vzory jejích tkaných textilií, jiného zase motivy tisků.   Některé využily ruční i strojové prošívání hotových děl tak, aby připomínalo techniku tkaní, jiné zvolily naopak látky, tkané gobelíny připomínající.

Věříme, že návštěvníky výstavy tato kolekce zaujme a že se nám podařilo navázat na dílo této významné osobnosti a přispět tak k její slávě. 

Stránky skupiny: www.zasitakrasa.cz